Osallistuimme Yhteiskunnallisten yritysten päivään Helsingissä, torstaina 21.11. Tapahtuma tarjosi inspiroivan katsauksen siihen, miten yritykset voivat aidosti luoda hyvää yhteiskuntaan ja edistää kestävää kehitystä. Päivän ohjelma sisälsi kiinnostavia puheenvuoroja niin EU:n työ- ja elinkeinoministeriön kuin asiantuntijaorganisaatioiden näkökulmista.
Verkostoituminen muiden yhteiskunnallisten yritysten edustajien kanssa kruunasi päivän. Tapahtuman inspiroimana päätin kirjoittaa hieman ajatuksiani ylös.
Vastuullisuutta, vaikuttavuutta – vai kenties jopa molempia?
Päivän aikana nousi vahvasti esiin kysymys, joka puhuttelee myös meitä Frendiellä: Pitäisikö yritysten keskittyä sosiaalisen vastuullisuuden raportoinnissa vain vaatimusten täyttämiseen vai pyrkiä saamaan aikaan todellisia, yksilöiden ja yhteiskunnan hyvinvointia edistäviä muutoksia?
Nykyinen vastuullisuuskeskustelu painottuu usein raportointistandardeihin ja sääntelyn noudattamiseen. Vaikka nämä ovat tärkeitä askelia, me Frendiellä uskomme, että todellinen vaikutus syntyy missiolähtöisestä toiminnasta, jossa pyritään ratkaisemaan haitallisia ilmiöitä konkreettisesti ja mitattavasti.
Meille vaikuttavuus ei ole vain sivutuote, vaan liiketoimintamme ydin: Frendien toiminta keskittyy yksinäisyyden ja syrjäytymisen vähentämiseen sekä yhteisöllisyyden ja hyvinvoinnin lisäämiseen. Näemme yksinäisyyden ja sosiaalisen eristäytymisen merkittävinä yhteiskunnallisina ongelmina, jotka vaikuttavat ihmisten mielenterveyteen ja hyvinvointiin ja heijastuvat myös työyhteisöjen toimivuuteen ja lopulta organisaatioiden tuloksellisuuteen.
Frendien missio on luoda ratkaisuja, jotka muuttavat tätä dynamiikkaa: Tarjoamme työkaluja ja palveluita, jotka auttavat ihmisiä rakentamaan merkityksellisiä yhteyksiä niin työpaikoilla kuin laajemmin yhteiskunnassa. Tämä ei ole vain arvojen mukaista toimintaa, vaan sillä on myös mitattavia vaikutuksia. Työntekijöiden hyvinvoinnin paraneminen vähentää sairauspoissaoloja, lisää motivaatiota ja vahvistaa koko työyhteisön yhteenkuuluvuutta ja osallisuutta.
Vaikuttavuuden asettaminen kaiken keskiöön ei ole vain ideologinen valinta – se on myös taloudellisesti kestävä strategia: Kun yritykset keskittyvät ratkaisemaan syvälle juurtuneita yhteiskunnallisia ongelmia, samalla ne luovat pitkän aikavälin arvoa sekä asiakkailleen että yhteiskunnalle. Me Frendiellä uskomme, että juuri tällainen lähestymistapa tekee yrityksistä vahvempia ja aidosti kestävämpiä.
Päivän opit ja inspiraatio
Erityisesti mieleen jäi Sitran johtavan asiantuntijan Eeva Hellströmin ja tutkija Saila Tykkyläisen puheenvuoro vastuullisuuden ja vaikuttavuuden merkityksestä yritysten ja yhteiskunnan tulevaisuuden kestävässä taloudessa: Vastuullisena toimimista ei tarvitse eikä kannata sitoa pelkästään annettuihin raameihin vaan pohtia aidosti mitkä konkreettiset teot vaikuttavat omaan ja ympäröivän yhteiskunnan kestävään kehitykseen. Frendie on ylpeä osana yhteiskunnallisten yritysten kenttää, jossa vaikutetaan aidosti ja mitattavasti. Päivän inspiroiva anti vahvisti entisestään ajatustamme siitä, että vastuullisuus ei yksin riitä – avain kestävän kehityksen ja paremman yhteiskunnan rakentamiseen on VAIKUTTAVUUS. Tässä vielä kootusti ajatuksia pähkinänkuoressa
Vaikuttavuus kilpailuetuna:
Pitkän aikavälin vaikuttavuus voi tarjota yrityksille merkittävämpää kilpailuetua kuin yksinomaan sääntelyn noudattaminen.
Aidosti vaikuttavat yritykset vahvistavat brändiään ja tuottavat arvoa sekä asiakkaille että yhteiskunnalle.
Frendien vaikuttavuus:
Yksinäisyyden ja syrjäytymisen vähentäminen sekä yhteisöllisyyden lisääminen ovat Frendien toiminnan ydin.
Vaikuttavuus ei ole meille vain sivutuote – se on liiketoiminnan lähtökohta.
Konkreettiset hyödyt: työntekijöiden hyvinvoinnin paraneminen, sairaspoissaolojen vähentyminen ja tuottavuuden kasvu.
Kiitos Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskus mielenkiintoisesta ja inspiroivasta tapahtumasta!
Timo Kuusisto
Frendie